Asymmetrical Cabin Design Inspired by the Surrounding Dolomite Mountains

Overlooking Italy's Dolomite Mountains sits the Valley House, a timber cabin designed by architecture firm Plan Bureau. It's a unique asymmetrical home whose shape was inspired by the topography of its gorgeous surroundings. Much of this structure seems beautifully unconventional, including the detailing on the facade and the placement of its windows.

One of the most striking things about the 1,259-square-foot house is its top-heavy design. Two diamond shapes are stacked on a triangular base, and the slanted walls have large, angled glazing that points towards the ground.

The entrance to the home is elevated and accessible via a short flight of stairs with an outdoor terrace surrounding it. Inside, the space is divided into two main levels. The communal areas are on the ground floor, split between a kitchen and dining/living area. Two bedrooms and a shared bathroom are upstairs, and their many windows bathe the quarters in natural light. Coupled with the uninterrupted views, it makes for a truly serene getaway.

Plan Bureau website
via [Inhabitat]

Sara Barnes

Sara Barnes is a Staff Editor at My Modern Met and Manager of My Modern Met Store. As an illustrator and writer living in Seattle, she chronicles illustration, embroidery, and beyond through her blog Brown Paper Bag and Instagram @brwnpaperbag. She wrote a book about embroidery artist Sarah K. Benning titled 'Embroidered Life' that was published by Chronicle Books in 2019. Sara is a graduate of the Maryland Institute College of Art. She earned her BFA in Illustration in 2008 and MFA in Illustration Practice in 2013.

Want to become a My Modern Met Member?

Find out how by becoming a Patron. Check out the exclusive rewards, here.

Sponsored Content