Home / DesignInnovative University Building in Singapore That Has No Corners

Innovative University Building in Singapore That Has No Corners

With the rising popularity of online classes and hybrid learning methods, administrators at Singapore’s Nanyang Technological University realized that students won’t come to campus unless they want to. That’s why the university commissioned this magnificent, newly completed “Learning Hub” designed by Heatherwick Studio. From the outside, the hub resembles a towering group of giant telescopes. Inside, the corridors are scalloped mazes that function as both walkways and balconies.

The project’s aim was to design a university building that removes the sterile feel of bland, windowless institution corridors. To foster interconnectivity, the building’s design centers around circular principles, and the architects succeeded in creating interior spaces without corners. In the 56 classrooms – called “tutorial rooms” – students stage discussions across round tables and participate in dialogue facilitated by professors. The design also incorporates built-in gardens and plenty of space for students and professors to get fresh air.

“Within this new context, the purpose of a university is to foster togetherness and sociability so that students can meet their fellow entrepreneurs, scientists or colleagues in a space that encourages collaboration,” the designers say on their website.

Heatherwick Studio website
via [Contemporist]

 

Want to become a My Modern Met Member?

Find out how by becoming a Patron. Check out the exclusive rewards, here.

Sponsored Content